Hoe bepaal ik mijn helm maat

Met een meetlint meet je net boven je wenkbrauwen het breedste gedeelte van je hoofd op. Vervolgens kijk je in de maattabel welke maat daarmee correspondeert. Zit je tussen twee maten in? Kies dan in eerste instantie voor de kleinste maat voordat voor een maat groter kiest.

Om erachter te komen welke maat helm je nodig hebt, is het belangrijk om je hoofd op de juiste manier op te meten. Dit doe je door een meetlint net boven je wenkbrauwen te plaatsen en vervolgens helemaal rondom, tot net boven je oren te meten. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar het breedste gedeelte van je hoofd. Om ervoor te zorgen dat je niet scheef meet raden we aan om deze meting een paar keer te herhalen. Hierdoor zal je meting preciezer worden.


Van hoofdomtrek naar maat

Als je erachter bent gekomen wat de omtrek van je hoofd is dan kun je in de tabel hieronder zien welke maat je nodig hebt. Deze tabel laat standaard helmmaten zien, dit kan afwijken van de helm die jij wilt hebben. Controleer daarom ook nog even de aparte maattabel van de helm die je zoekt.

Kinder maten:

  • YS 47/48 cm 
  • YM 49/50 cm
  • YL 51/52 cm
  • XXS  51/52 cm


Volwassen maten:

  • XS  53/54 cm
  • S  55/56 cm
  • M  57/58 cm
  • L  59/60 cm
  • XL  61/62 cm
  • XXL  63/64 cm

* LET OP: de maatvoering in cm's kan per helm merk iets verschillen.


Wanneer zit een helm goed?

Een nieuwe helm hoort strak te zitten. Dat is normaal omdat het interieur van je helm zich na verloop van tijd gaat vormen naar je hoofd en hierdoor wat ruimer wordt.

Om zeker te weten dat je de helm niet te klein hebt gekocht is het aan te raden om de helm thuis even op te houden. Voel je na verloop van tijd een vervelende druk aan de voor- of achterkant van je hoofd, dan is hij vermoedelijk te klein, of past hij niet goed bij je hoofd. Deze drukpunten worden erger naarmate je de helm langer draagt en zorgen na verloop van tijd zelfs voor hoofdpijn.

Rondom het hoofd en vooral op de wangen mag de helm goed strak zitten. De wangkussens gaan nog zeker een kwart maat tot soms zelfs een halve maat uitlopen. Het is dan ook niet zorgwekkend als je bij een nieuwe helm op het vlees van je wangen bijt. Als je de helm op hebt en je kun je hoofd flink van links naar rechts bewegen dan is hij te groot, of past de helm niet goed bij de vorm van je hoofd.

Het is van belang dat je op bepaalde punten, zoals bij je voorhoofd, een klein beetje extra ruimte hebt. Om te controleren of dat voldoende is, kun je de helm aan de achterkant met kracht naar voren duwen. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de voorkant van de helm en je voorhoofd. Als daar het vingerkootje van je pink net tussen past dan heb je genoeg ruimte. Heb je juist ontzettend veel ruimte tussen je voorhoofd en de helm? Dan is de helm te groot.