e5 of e10 benzine

E5 of E10? Hoe zit dat nou?

E5 staat voor de 5% Bio-ethanol en E10 staat voor 10% Bio-ethanol wat vermengd is door de benzine.

Bio-ethanol is een biologische vorm van benzine, vaak gemaakt van bijvoorbeeld mais. Het voordeel hiervan is dat Bio enthanol minder c02 uitstoot dan benzine. Dit moet trouwens nog blijken.

 

Ook is Bio-ethanol vernieuwbaar. Waar fossielebrandstoffen uiteindelijk op kunnen raken zijn de grondstoffen voor Bio-ethanol, zoals maisplanten te allen tijden bij te planten. Door E10 te tanken wordt de c02 uitstoot iets verkleind en wordt er bijgedragen aan het verminderen van het uitputten van de voorraad fossiele brandstoffen.

 

Echter schuilt er voor bepaalde gebruikers, zoals bezitters van oudere auto's en motoren, maar ook praktisch alle scooter en brommer rijders een groot nadeel aan het tanken van E10.

 

Wat zijn de gevolgen van Ethanol in brandstoffen:

 

Ethanol trekt vocht aan, dit zorgt voor bacterie- en schimmelvorming in de brandstof waardoor er bezinksel onder in de tank komt, dit vervuild dan weer de carburateur, brandstofleidingen. Ook laat de verbranding er van meer roetresten achter in de motor, hetgeen waar de modernere 4-takt scooters (met of zonder injectie) erg gevoelig voor zijn.

 

Conclusie: Tank dus bij voorkeur E5, dat is écht beter voor je motor.

 

 Wil je trouwens het beste voor je motor, neem dan Putoline E10 Fuel Fighter en meng dit door je benzine.  Zelfs voor E5 benzine (met 5% bio-ethanol) is het beter!